Снимка: БГНЕСЗа пореден път участниците в т.нар. слобка ГЕРБ, Продължаваме промяната

...
Снимка: БГНЕСЗа пореден път участниците в т.нар. слобка ГЕРБ, Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Минути преди гласуване ГЕРБ и ДПС внезапно отстъпиха за дерогацията на фона на възгласи ''горчиво''

Снимка: БГНЕС

За следващ път участниците в така наречен " слобка "  ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи смениха посоката по отношение на изключението от европейските наказания върху вноса и преноса на съветски нефт в България (т.нар. дерогация). Те дефинитивно се разбраха дерогацията да остане до 1 март следващата година. 

От към месец управляващите спорят докога да е срокът на дерогацията. От " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) упорстваха тя да отпадне не по-рано от 1 март и не по-късно от 15 март 2024 година На собствен ред ГЕРБ и Движение за права и свободи са безапелационни, че би трябвало да отпадне от 1 януари догодина. 

Днес на първо четене в пленарната зала се обсъждаха два законопроекта, вкарани в последния миг в програмата на Народното събрание - един на ПП-ДБ и един на ГЕРБ - с другите дати за отпадането на дерогацията. Вносител на законопроекта на ПП-ДБ е Кирил Петков, а този на ГЕРБ е импортиран от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Делян Добрев и Йордан Цонев. 

След над час диспути по законопроектите председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 15-минутна отмора, по време на която ГЕРБ и ПП-ДБ най-накрая се споразумяха на обща дата - 1 март 2024 г.След като заседанието бе възобновено, ПП-ДБ и ГЕРБ обаче внесоха подписани заявки, че отдръпват законопроектите си.

В коридорите на Народното събрание зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев разгласи, че ПП-ДБ и ГЕРБ са внесли писмени решения по време на почивката.  " Радваме се, че разсъдъкът надви и в деловодството ще бъде импортиран законопроект, който дава отговор на потребностите на обществото ",каза Венко Сабрутев от ПП-ДБ. 

Теменужка Петкова удостовери, че в деловодството ще бъде импортиран общ законопроект на двете обединения.  " От 1 януари ще отпаднат квотите за експорт на съветски нефт, а от 1 март дефинитивно ще отпадне дерогацията ", заяви тя. 

На въпрос кой е отстъпил, с цел да се случи тази смяна в позицията на ГЕРБ и Движение за права и свободи, Йордан Цонев попита за какво когато има диалози и съгласие се пита кой е направил крачка обратно. Още на следващия ден този нов общ законопроект ще бъде импортиран в деловодството на Народното събрание. Той ще бъде направен през днешния ден в късния следобяд, посочи Йордан Цонев.

" Всички вършат дружно крачка обратно, с цел да върви напред страната ", сподели Цонев и отхвърли да дава отговор на повече въпроси от публицистите. 

След подновяването на съвещанието Росен Желязков разгласи, че вносителите са изтеглили законопроектите си, което бе посрещнато с възгласи " Горчиво! " и смях от опозицията. 

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия взе думата и сподели, че сходно нещо не се е случвало в 10-годишната му процедура на народен представител. Да има празен спор и изтеглени в последния миг законопроект. Той назова протичащото се " безумство " и " оргия ". По думите обстановката е невиждана. 

Решението за отдръпване на двата законопроекта е импортирано от Кирил Петков и Бойко Борисов, които безусловно по-малко от час пред това приказваха в коридорите как държат на своите дати и няма да правят отстъпка.

Георги Свиленски изиска 30-минутна отмора, с цел да се запонаят депутатите с решението. Председателстващата Росица Кирова (ГЕРБ) даде 15 минути. 

Един-единствен изказал се народен представител в дебатите сутринта

По време на полемиката за двата към този момент отпаднали законопроекти главно приказваха от опозицията. От ръководещите единствено един народен представител пожела да се изкаже.

" Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " са единомислещи - дерогацията не трябва да се анулира от 1 януари следващата година, тъй като има заплаха от внезапен скок в цените на горивата. 

Климент Шопов от " Възраждане " разгласи, че  " битката е за това кой да открадне "  рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас ". По думите му няма по какъв начин рафинерията да работи с неруски нефт, в случай че в рафинерията не се налеят милиарди вложения. 

Независимият народен представител Радостин Василев е на мнение, че " Лукойл " би трябвало да се национализира.  " Няма по-напечелил се от ГЕРБ и Бойко Борисов от времето на Вальо Златев в " Лукойл ". Сега Асен Василев желае да заеме мястото на Борисов ", каза Василев. 

След към час в полемиката най-накрая се включи представител на ръководещата коалиция. 

Васил Стефанов от ПП-ДБ напомни, че през януари те са предложили да се налагат санкции върху нерегламентирания импорт на съветски петрол, както и проект график за минаване напълно на неруски петрол. 

" И двете оферти тогава не бяха подкрепени и през днешния ден сме в тази обстановка ", сподели той. Според Стефанов отпадането на дерогацията през март би осигурило технично време за жителите и би осигурило енергийната сигурност на страната. 

Преди да закрие разискванията ръководителят на Народното събрание Росен Желязков изиска 15-минутна отмора, по време на която от ГЕРБ и ПП-ДБ се споразумяха да отдръпват законопроектите си. 

 

Инфо: OFFNews

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР